Bröderna Wikström från Gotland fortsätter att göra succé med sina matinnovationer. De har redan skapat hundratals produkter och vunnit SM i mathantverk. Nu har de klivit upp och blivit trea i Matverk 2014 i konkurrens med 140 produkter.
Att utmana Sverige med ännu en köttbulle är inte helt lätt, men bröderna Wikström har lyckats!
– Den största utmaningen var att göra en köttbulle utan några som helst tillsatser, utan att den blir stenhård, säger Dan Wikström.
Köttbullen blev god och inte hård, trots att den innehåller 98 procent kött, något som imponerade på juryn den innehåller 98 procent kött. Det finns antaglingen ingen konkurrent på marknaden.
Pär Wikström lyfter smaken på lamm och strävar efter att överbrygga de fördomar som finns gentemot lammkött. Han menar att om man bjuder på en "lammköttbulle" och säger att det är lamm är det många som avstår. Men om man bjuder på en "köttbulle" äter alla och tycker det är gott. Det är sådana utmaningar som bröderna vill ändra på.
Vad som framförallt driver bröderna till nyskapande är deras nyfikenheten på hur långt de kan komma med sina idéer. Att göra en storsäljande korvsmetig falukorv är inte ens ett alternativ.
– Då skulle vi dö själsligen, säger Dan Wikström.
Gastronomiska Samtal, Redargatan 7, 120 61 Stockholm · carin.granlund@gastronomiskasamtal.se