De 140 mataktörerna på Gastronomiskt Forum njöt av Gettergod Gelato Cajeta med mjölkkolasås när de fick se Mathias Dahlgren läsa upp Dalsland som vinnare av hela riksfinalen i Matverk 2014.
– Det här priset har oerhörd betydelse. Vi har fått ett kvitto från en riktigt komptent jury att vi är på väg i rätt riktning och vi är verkligen inställda på att jobba vidare direkt för att produktutveckla glassen ännu mer, säger Marie Sedin.
Att vara producent av nötkött, getkött och mjölk är minsann inget jobb för den late...
– Om man ska jobba 363 dagar om året och har två dagars semester, är det här är ett väldigt bra tillfälle, säger getproducenten Elisabet Forsdahl, som dessutom vann brons i förra årets matverksfinal.
– Vi har enorm nytta av att ha vunnit det här priset, inte minst för pengarna (75 000 i produktutvecklingsbidrag). Beloppet är ett väldigt viktigt tillskott för oss som lever på små marginaler och jobbar mycket ideellt.
Resan gick snabbt från start till att bli guldvinnare i Matverk.
– Vi startade någon gång i maj förra året och har än så länge inte så stora volymer, däremot har vi stora ambitioner. Jag hörde på forumet att den här glassen dessutom är internationellt gångbar, säger Marie Sedin.
Lagmedlemmarna tänker inte slå sig till ro i soffan efter segern utan har redan satt ribban för vidareutveckling.
– Jag ser gärna att den här produkten inte bara ska ses som en glass, utan snarare som en lyxig, frusen dessert.
Gastronomiska Samtal, Redargatan 7, 120 61 Stockholm · carin.granlund@gastronomiskasamtal.se