Första pris – Matverk 2014

Gettergod Gelato Cajeta

Skapad av: Marie Sedin (förädlare, Gettergoda Mejeriprodukter), Carina Johansson (förädlare, DalsSpira mejeri) och Elisabet Forsdahl (mjölkproducent, Näsbön).

JURYNS MOTIVERING

»En intresseväckande produkt i en trevlig, snygg och smart förpackning. Det kommer bli en favorit för många, oavsett ålder. Produkten kommer att avnjutas både till vardags och till fest. En fantastisk produkt att äta, i det närmaste helt fulländad i fråga om både smak och konsistens. ”Hantverksmässigt helgjuten”, ”Suverän”, ”Krämig”, ”Klockren”, ”Riktigt god”, ”Intressant”, var några spontana omdömen från juryn. En vinnare helt enkelt.«

Foto: Bianca Brandon-Cox/Food People

Andra pris – Matverk 2014

Lambetta

Skapad av: Elisabeth Thorén (råvaruproducent), Lotta Wallberg (råvaruproducent) och Hans-Erik Holmqvist (kock).

JURYNS MOTIVERING

»En mycket snyggt förpackad produkt. Ett genomarbetat koncept med en stark identitet som kan sticka ut och sälja i delikatessdisken. En unik produkt som resultat av ett förstklassigt hantverk. Med sin vackra färg, sin fina konsistens, lagom fet och en närmast perfekt sälta blir upplevelsen av produkten mycket exklusiv för både ögat, näsan och gommen.«

Foto: Bianca Brandon-Cox/Food People

Tredje pris – Matverk 2014

Gotländska Lammköttbullar

Skapad av: Dan Wikström och Pär Wikström (båda förädlare) och Kjell Nilsson (råvaruproducent).

JURYNS MOTIVERING

»Ett mycket proffsigt koncept. En välgjord premiumprodukt har skapats av en råvara med urstark regional koppling. Kul att någon försöker höja kvalitén på vår vardagsmat och lyckas med en produkt som vi alla har en relation till. Precis lagom stora, handformade, offensivt kryddade och väldoftande. Lätta att både tillaga och avnjuta.«

Foto: Bianca Brandon-Cox/Food People

Landsskapsvinnare

Gastronomiska Matverk 2014

BLEKINGE

Rökmästarens Geta

Boel Dahlberg och Andreas Eriksen

0455–525 40

epost

DALARNA

Strutsleverpaté

Gunnar Sahlin, Kerstin Sahlin och Johan Forssell

070–398 31 49

epost

DALSLAND

Gettergod Gelato Cajeta

Elisabeth Forsdahl, Carina Johansson och Marie Sedin

0732–512 281

epost

GOTLAND

Gotländska lammköttbullar

Kjell Nilsson, Dan Wikström och Pär Wikström

 073–978 94 76

epost

GÄSTRIKLAND

Gapas råg & rapsfat

Ola Westman, Daniel Rosèn och Malin Pettersson

 070–244 07 94

epost

HALLAND

Aronia och lavendelknäcke

Bengt Nybergh, Annkie Brundin och Ulrika Ahlqvist

0300–542 007

epost

HÄLSINGLAND

Lambetta

Elisabeth Thorén, Lotta Wallberg och Hans-Erik Holmqvist

070–371 09 60

epost

JÄMTLAND

Gran Zirup Snaps

Eva Magnusson och Jonas Larsson

070–541 71 92

epost

LAPPLAND

Viddernas vilda renpastej

Helena Länta och Greta Huuva

070–380 81 61

epost

MEDELPAD

Gravrökt röding

Jonas Nyberg och Kerstin Sillman

 070–227 50 77

epost

SKÅNE

Stekaren

Peter Nilsson och Adriana Zonari

076–899 97 55

epost

SMÅLAND

Bondens Kockkaka

Rita Fröberg, Andreas Malm och Gustav Hector

0733–588 701

epost

SÖDER­MAN­LAND

Aroniasnaps

Karl Källander, Gun Haglund och Solveig Sommarström

070–598 59 17

epost

VÄRMLAND

Maricas Blå

Hans, Anna Peterson och Marica Persson

 076–820 32 68

epost

VÄSTER­BOTTEN

Nötsalami

Kenneth Åström och Michael Hansen

070–340 68 24

epost

VÄSTER­GÖT­LAND

Vildsvinsgrillare

Tommy Evertsson och Per-Åke Jern

 070–227 20 16

epost

VÄST­MAN­LAND

Rödvinskokt Oxkind

Lennart Westerdal och Petter Oscarsson

073–624 74 46

epost

ÅNGERMAN­LAND

Höga Kusten Granit

Maria Norgren, Jessica Häggkvist och Eva Larsson

 070–637 85 30

epost

ÖLAND

Öländska lammburgare

Joakim Essen, Bo Olsson och Peter Ekfeldt

070–271 20 32

epost

ÖSTER­GÖT­LAND

Gårdspastej

Britt-Marie Wirén och Anita Andersson

070–256 67 47

epost

Landsskapsvinnare

Gastronomiska Matverk 2013

Klicka här för att se förra årets vinnare.

Landskap, klimat, råvaror, människor, kultur och underverk

Vill du delta i
Matverk 2015?

Ladda hem tävlingsreglerna

Praktiskt, kreativt och nyfiket.

Vi tillsammans skapar Sveriges viktigaste matsamtal. En tongivande arena för dialog och kunskapsutbyte.

Välkommen!

Här är juryn som utser årets vinnare i tävlingen Matverk 2014. Från vänster: Hans Naess, verksamhetsledare Gastronomiska Samtal, Martin Berg (Mathias Dahlgren), Per Åkerlund (DUÅ), Johan Ununger (Saltå Kvarn), Louise Ungerth (Konsumentföreningen Stockholm), Frida Ronge (vRÅ), Paul Svensson (Pauls Mat), Mathias Dahlgren, Elaine Asp (Hävvi i Glen), Elisabeth Johansson (Mediamat), Christina Cheng (Cheng/Alert), Caroline Cederblad (Sabis), Pär Eriklin (Cajsa Varg) och Johan Skogh (Menigo).

Foto: Bianca Brandon-Cox/Food People

Press-sidan hittar du mer information.

Kontaktkort till samtliga
Matverks­vinnare 2014

Ladda hem pdf här.

Högupplösta bilder

Här hittar du en länk med högupplösta bilder på samtliga landskapsvinnande Matverk 2014. Fotograf: Jakob Fridholm

Intervjuer och artiklar

Här hittar du intervjuer och artiklar från Gastronomiskt Forum i Nyköping 2014.

Hela prisutdelningen, Gastronomiska Matverk 2014.

Gastronomiska Samtal, Redargatan 7, 120 61 Stockholm · carin.granlund@gastronomiskasamtal.se