Eva Hagtröm från Ekologiska Lantbrukarna har deltagit vid Gastronomiskt Forum för andra året. Hon anser att årets forum, om möjligt, har varit ännu mer givande än förra årets.
Alla ämnen som hon valt att följa har varit intressanta. En bidragande orsak kan vara hennes egen mer avslappade inställning i år
– I år intog jag en mer lyssnande ställning och jag lärde mig massor.
Det ämne som engagerade mest på ett personligt plan var frågan om maten till barn och äldre. En annan av de prioriterade frågorna som Eva ville framhålla var den om hur vi tar diskussionen om hållbar mat från finrummet till en bredare allmänhet. Eva menar att samtalet på Gastronomiskt Forum visade på hur komplex frågan är.
– Det är så mycket som man måste göra. En del orealistiskt förslag kom fram, men även en hel del ”hands on”
Eva säger att Ekologiska Lantbrukarna arbetar redan idag med att få ut budskapet att välja ekologiskt mat. Nu ser hon att man behöver förenkla budskapet för att nå ut till en bredare allmänhet.
Eva vill även verka för att fler ekologiska lantbrukare ställer upp i Gastronomiska Matverk. Hon konstaterar nöjt att en hel del av vinnarna faktiskt använder sig av ekologiska råvaror, men att det kan bli bättre.
– Jag har inte träffat en enda person här som sagt ett skeptiskt ord om Ekologiskt lantbruk och det känns kul. Det händer aldrig annars.
Eva kommer även att verka för att Ekologiska lantbrukarnas nygamla tidskrift blir ett stöd i arbetet att föra ut frågorna från Gastronomiskt Forum. Hon uppmanar även till att nyttja nätverket kring Gastronomiska Samtal bättre för att lyfta goda exempel.
På Gastronomiskt Forum är det mötet mellan människor med olika erfarenheter som står i centrum. Evas egen erfarenhet av att när hon slappnade av och tillät sig lyssna så fick hon ut mer av samtalen. Det kännetecknande för dialog och det är själva kärnan av ett kvalitativa samtal. Mer öra än mun.
Fördjupning
Dialog: Grekiska med betydelsen ”genom samtal”. I samtalet är lyssnandet ett viktigt inslag. Ta in det andra säger och låta det möte den egna erfarenheten för att därefter reflektera.
Diskussion: Latinska verbet discutare, där förleden är dis- (i sär) och efterleden är quatere (skaka). Det har med tiden fått betydelsen 'undersöka, pröva'. Diskussionens natur är att ”bryta” syna åsikter mot en omvärld. Det blir lätt en kamp mellan två olika ståndpunkter, vilket i ordnade former kan benämnas debatt
Fakta
Ekologiska lantbrukarna är en intresseorganisation för bönder, trädgårdsodlare och förädlare som producerar ekologiskt. En kort förenklad beskrivning av ekologisk produktion är att inte handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel används i produktionen. Många ekologisk producenter certifierade sin produktion hos KRAV. Det är ett komplext regelverk som reglar stort som smått.
Gastronomiska Samtal, Redargatan 7, 120 61 Stockholm · carin.granlund@gastronomiskasamtal.se