Cassandra Hallberg om matsvinnet

Cassandra Hallberg från Laholm är kokboksförfattare och sitter i juryn för Gastronomiska Samtal Halland. Under Open Space-seminariet var hon initiativtagare till ämnet matsvinn.

– Vi pratade om matsvinn både privat och i affärer. Vi slänger till exempel hela 20 procent av maten vi tar hem, det är enormt resursslöseri som innebär mycket kostnader, säger hon.

Gruppen samtalade också om skolmaten, att det slängs upp till 90 000 ton skolmat varje dag. I en värld där många svälter är det oanständiga siffror.

Samtalen handlade också om vilka lösningar som finns. Till exempel att butikerna kan börja sälja dagens lunch av mat som börjar närma sig sista utgångsdatum. De konstaterade samtidigt att vissa insatser har börjat komma igång, som att bjuda alla barn på en banan.

Cassandra Hallberg ska nu ingå i en satsning för att minska matsvinnet i Laholms kommun.

Gastronomiska Samtal, Redargatan 7, 120 61 Stockholm · carin.granlund@gastronomiskasamtal.se